9 Adımda Ads(Adwords) Arama Ağı Kampanyası Oluşturma

4 dakikalık okunma süresi bulunmaktadır.

9 adımda adwords arama kampanyasını nasıl hazırlanacağını anlattım. Detaylara yazının devamını okuyarak edinebilirsiniz.

Arama ağı adwords reklamları arasında en çok kullanılan reklam ağı’dır. En çok kullanılan reklam ağı olmasının sebebi ise kullanıcıların verilere arama yaparak ulaşıyor olması.

Hal böyle olunca adwords reklam vermek isteyen kişi ilk olarak arama ağını biliyor ve bunu kullanmak istiyor. Bende profesyonel destek almayan kişilerin arama ağı reklamlarını profesyonel bir şekilde nasıl hazırlayacağını anlatmak istedim.

Hatırlatma: Adwords reklamlarınızı profesyonel olarak ilgilenilmesini isterseniz info@eyupceviz.com adresine mail atarak danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

1 – Arama Ağı Kampanyasını Aktif Etme.

adwords.google.com adresine girdikten sonra reklamlarınızı yöneteceğiniz mail adresinizi ve şifrenizi yapıp adwords paneline giriş yapmalısınız. Panele giriş yaptıktan sonra ilk olarak kampanya düzeyini belirlememiz gerekiyor. Burada arama ağı reklamlarını anlattığımız için Kampanya sekmesine tıklayıp ” Yalnızca Arama Ağı” bölümünü seçmelisiniz.

Arama ağı sekmesini seçtikten sonra ilk olarak bir isim belirlemelisiniz. İsim belirlerken farklı kampanyalarla karışmaması veya unutmamanız için anlaşılır bir isim vermelisiniz. Kampanya adını belirlediğinize göre sıra geldi kampanya düzeyindeki ayarları yapmaya.

* “Ağlar” kısmında arama ağı iş ortaklarını dahil et sekmesinde tik göreceksiniz. Bunu kampanyanıza göre değiştirebilirsiniz.

* “Yer” kısmında ise kampanyanızı hangi ülkeyi, şehri, bölgeyi seçtiyseniz onu belirleyebiliyorsunuz.

* “Diller” kısmında reklamlarınız hangi dilde ise onu seçmelisiniz.

* “Teklif stratejisi” bu kısımda tıklama başı maliyetlerinizi siz mi yöneteceksiniz yoksa otomatik mi yönetilmesini istiyorsunuz bunun kararınızı vermelisiniz. Bu işi profesyonel olarak uğraşmıyorsanız manuel olarak ben belirleyeceğim demek yerine ilk başta adwords’e bırakmanız sizin için daha iyi olacaktır.

* “Varsayılan Teklif” bu kısımda tıklama başı maliyet fiyatını belirliyorsunuz.

* “Bütçe” kısmı ise günlük olarak bu kampanyaya kaç para harcamak istiyorsanız onun fiyatını belirliyorsunuz.

* “Konum” bu kısımda reklamınızın konum bilgisini ekliyorsunuz (Avantajı aramalarda daha fazla yer imkanı. )

Site bağlantıları ve arama kısımlarını atlayarak “kaydet ve devam et” butonuna tıklayın. (Atladığımız kısımları diğer maddelerde anlattım.)

2 – Reklam Grubu Oluşturma

Kampanyanızın ayarlarını yaptıktan sonra sıra geldi ürünleriniz için reklam grupları oluşturmaya. Reklam gruplarının amacı ürünlerinizi kategorize etmeye yarar sağlıyor. “Laptop Grubu”, “Tablet Grubu” gibi örnekler verebiliriz.

Reklam gruplarınızı sitenize göre parçalara ayırdıktan sonra kullanıcıların görmesini istediğiniz anahtar kelime, metin ve görsel reklamlarınız reklam grubu çatısının altında toplanıyor.

Reklam gruplarını belirlekten en önemli husus kategorizasyon işlemini doğru yapmak.

3 – Metinleri Hazırlama

Reklam gruplarımızı ayırdığımıza göre metinlerimizde ne yazacağını belirlemelisiniz. Önceden metin kısımlarında indirimleri belirtik ama google adwords’te bir kıyak yaptı indirimler için bize ayrı bir yer ayarladı. İleride bunu göreceksiniz.

* Metin Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Metinlerinizde harekete geçirici yazılar,
Farklı başlıklarda ve içeriklerde 3-4 tane reklam metni,
3-4 tane mobil reklam metni hazırlanması,
Anahtar kelimelerinin metinde ve başlıkta geçmesine dikkat etmelisiniz.

4- Anahtar Kelimeleri Belirleme

Anahtar kelime araştırmak için birçok araç mevcut. Benim seo analiz araçları konum size yardımcı olabilir. En aktif kullanılan ise Adwords kelime aracı.

Anahtar kelimeleri belirlerken kullanıcıların nasıl yazabileceğini dikkat edin. Onlar gibi düşünün.

* Negatif Anahtar Kelime

Anahtar kelimeleri belirlerken sizin reklamlarınızı ilgilendirmeyen anahtar kelimeleride bulmak ve onları reklam grubunuza eklemek önemli. Telefon satan bir e-ticaret sitesi olduğunu düşünelim. Kullanıcı en kötü android telefon diye arama yaptığında reklamınız çıksın istemessiniz değil mi?

5- Tıklama Başı Maliyetlerini Belirleme

Adwords reklamlarınızı ilk defa açıyorsanız tbm’leri en yüksek tutarı belirleyip sonrasında yavaşca tıklama başı maliyetlerini(TBM) düşürmelisiniz.

Anahtar kelimelerinizin tbm’lerinin ne olacağını belirleyecek en önemli husus ise dönüşümler olacaktır. Örneklendirmeyle bunu anlatacak olursam.

– Çok tıklama alan bir anahtar kelimeniz olduğunu varsayalım fakat hiç dönüşüm almamış.
+ Çok fazla tıklaması yok fakat dönüşümleri olan bir anahtar kelimeniz var.

Burada hangisinin tıklama başı maliyetlerini yükseltirsiniz? Elbette dönüşümü çok olan anahtar kelimeleri yükseltirsiniz. Dönüşüm almayan anahtar kelimenizi elbette silmeyin fakat ona biraz daha düşük bütçe ayırabilirsiniz.

6- Fırsatlar Sekmesindeki Önerilere Bakma

Google Adwords‘ün bize reklam gruplarıyla içinde anahtar kelimelerini sunması diyebiliriz. Buradaki reklam gruplarını direk kampanyanıza alın demiyorum elbette fakat anahtar kelimelerine bakın derim.

7- Reklam Uzantıları

Burası en çok sevdiğim kısım. Reklam uzantıları kısmında neler yapabilirsiniz hemen maddeliyim.

– Arama uzantıları,
– Site bağlantısı uzantısı,
– Yer uzantıları,
– Açıklama metni uzantıları,

* Arama Uzantıları

Metinlerinizin yanında telefon numaranızında gözükmesi size fayda sağlayacaktır muhakkak. Özellikle mobil kullancılar için telefon numaranız yerine ara butonu çıkması direk kullanıcının sizinle iletişime geçmesini sağlıyor.

* Site Bağlantısı

Bir ürün satıyorsunuz diyelim ve bu ürünü sitenizde kategorilere böldünüz. Laptop kelimesi üzerinden örnek verelim.

xx marka laptop ariyorum diye arama yapan bir kullanıcıya bir metin reklam çıktınız ve hemen altında ise başka sayfalara gidecek bağlantılar var. Bunlar neler olabilir. 13 inc laptop – 17 inc laptop – 21 inc laptop bu her bağlantı sitenizde bulunan kategorilere yönlendirilir. Arama yapan kullanıcı eğer 21 inc laptop istiyorsa direk bu bağlantıya tıklar.

* Yer Uzantıları

Kullanıcı arama yaptığında arama sonuçlarında ne kadar yer edinirseniz o kadar sizin iAçık çin avantaj olur. Şirketinizin adresini adwords metinlerinizin hemen altında çıkmasını istiyorsanız bu bağlantıyıda ekleyin derim.

Google My Business ile adwords hesabınızı bağlamanız yeterli olur.

* Adwords Açıklama Metni Uzantıları

Metin kısmında bahsetmiştim önceden indirimleri metinlerde yazarken yeni bağlantılar sayesinde gerek kalmadı diyebiliriz. Adwords açıklama metni ne işe yarar sorusuna verilecek en güzel cevap ürün fırsatlarınızı metinlerinizden çalınmadan kullanıcılara sunabiliyorsunuz. Aynı zamanda arama sonuçlarında daha fazla yer edinmenizide sağlıyor.

Detaylarını yazdığım yazıda görebilirsiniz: Adwords Açıklama Metni Uzantıları

8- Remarketing

Remarketing, kullanıcıların sitenizde bıraktığı çerezler sayesinde tekrar sitenize ait reklamları gösterilmesini sağlar.

Remarketing çalışması yaparken kullanıcı ürün satın aldı mı yoksa sepeti terk mi etti gibi kategorizasyon işlemleri yaparsanız daha etkili sonuç elde edebilirsiniz.

Remarketing ile ilgili birkaç örnek paylaşayım sizlere.

– Bir ziyaretçiniz sitenize geldi oradan ayakkabı kategorinize girdi fakat ne satın alma işlemi nede sepete gitme işlemini yapmadan sitenizi terk etti.

+ Burada yapmanız gereken o kategoriye gelip alışveriş yapan kullanıcılar ayırırsanız elinizde alışveriş yapmayan bir kitle kalır. Elinizde kalan kitleye görüntülü reklam araçlığıyla size özel %20 vb indirim var diye bir reklam çıktığınızda kullanıcı sitenize tekrar gelip alışverişini yapacaktır.

– Başka bir ziyaretçi sitenize gelmiş ürününüz almış fakat kart bilgilerini girmeden(satın almadan) çıkmış.

+ Burada sepeti doldurup alışveriş yapmayan kitleye özel bir adwords reklamı hazırlayarak tekrar sitenize ziyaret etmelerini ve sepetindekilerle beraber ufak bir indirip sağlayarak gelir kazanmanızı sağlayabilirsiniz.

9- Dönüşümleri İzleme

Saydığım 7 maddenin ne kadar doğru çalıştığını, optimizasyon işlemlerinin doğru yapıldığını göreceğiniz yer ise burası.

Dönüşüm izleme hangi kelimeden daha fazla dönüşüm aldığınızı görebilmemizi sağlar. Bir nevi bizim adwords kazancımızın ne kadar olduğu gösterir.

Bu konuda yer vermediğim Şehir ve mobil’e göre farklı teklif strateji belirleyebilme bulunuyor. Başka bir blog yazısından daha uzun ele alacağım.

Arama ağı ile ilgili herhangi takıldığınız bir nokta olursa  bana mail yoluyla veya aşağıya yorum bırakarak sorabilirsiniz.

Adwords ve Sevgiyle kalın.

10 thoughts on “9 Adımda Ads(Adwords) Arama Ağı Kampanyası Oluşturma

    1. Merhaba Nebi,

      İşlerin yoğunluğu halletikçe Görüntülü reklam ağı ile alakalı içerikleri hazırlamaya başlıyor olacağım. Değerli yorumun için teşekkür ederim. 🙂

  1. Merhaba,
    Remarketing için kendi sitemiz haricinde bizim müşteri kitlemizin ziyaret ettiği siteler için de uygulayabiliyor muyuz?

  2. hocam çok faydalı oldu yeni kampanya görselleriyle paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir